Daisy Correia

Biografie

Een kind van twee culturen:
Fadozangeres Daisy Correia (Amsterdam, 1986) is met een Portugese moeder en Nederlandse vader van huis uit tweetalig. Daisy raakt op 18-jarige leeftijd bevangen door de fado, de bekendste muziek van Portugal, die ze haar eigen geluid meegeeft.

Talent tussen groten in Nederland en Portugal
Op haar dertiende staat Daisy al op de planken. Eerst brengt ze ballads, later zingt ze pop/soft-rock. Op zeer jonge leeftijd neemt ze deel aan grote festivals, waar ze opvalt tussen gevestigde namen als Bløf en Trijntje Oosterhuis. Na het ontdekken van de fado is Daisy in de Nederlandse theaters te bewonderen met haar programma’s.

Regelmatig is Daisy in Portugal op televisie te zien, in talkshows en als zangeres. Hoogtepunt is een live optreden in Dia dos Avós in het Pavilhão Atlântico (tegenwoordig Altice Arena) te Lissabon, waar ze voor twaalfduizend aanwezigen zingt. Daarnaast schittert ze op televisie naast andere fadistas als Ana Moura en Mafalda Arnauth in Genève, Montreux, Luxemburg, Porto, Lissabon, Parijs en Keulen.

Albums:
2005: It aint’t easy: Daisy’s eerste popalbum met covers en eigen repertoire. Ze werd tweede op de concours bij SKY Radio met het nummer Wednesdaymorning.
2006-2007: EP Monday Blue met nieuw repertoire als basis voor CD. Met het nummer Monday Blue werd ze door Radio 3 FM getipt waar ze Serious talent was.
2008: Daisy voelt dat het tijd is de pop-rock achter zich te laten en besluit dat de fado haar wereld wordt.
2009: Daisy neemt haar fado debuutalbum in Portugal op: Este meu fado (Dit is mijn fado). Ze werkt samen met grote namen uit Portugal zoals Tiago Machado, José Luis Gordo en Mário Rainho.
2013: Fado do Norte (Fado uit het Noorden). Daisy kon hiervoor rekenen op medewerking met groten uit de fadowereld  onder wie Mafalda Arnauth, Amélia Muge uit Portugal en in Nederland op Fernando Lameirinhas en Stef Bos. Met de laatste nam ze een duet op.
2016: Uma casa Portuguesa (hommage aan Amália Rodrigues). N.a.v. dit theaterprogramma stimuleerden Daisy’s fans haar om de muziek van dit programma op te nemen. Dat gebeurde live in het bijzijn van vele fans.

Theater en de fado:
Fado Blue (2008/2009): Fernando Lameirinhas nodigde Daisy uit voor dit tournee waar zij naast jazz zangeres Deborah J. Carter te gast was.
Saudade do Futuro (2009-2010): Fernando nodigde haar weer uit maar nu met als gaste de Kaapverdiaanse zangeres Dina Medina.

Daarna was het tijd om op eigen benen te staan.
Este meu fado ( 2010-2011): was haar eerste album en tevens haar eerste eigen gelijknamige theaterprogramma. Hiermee liet ze het publiek kennis maken met haar eigen fado.
Minha viagem pelo fado (2011-2012): Daisy maakte hiervoor een reis langs diverse delen van Portugal op zoek naar de fado en traditionele volksmuziek.
Daisy Correia canta José Afonso (2012-2013): José Afonso (Zeca), de “Bob Dylan” van Portugal, inspireerde haar om een tournee te brengen over zijn lange weg naar vrijheid tijdens 64 jaar dictatuur.
Meu abraço (2013-2015): Daisy omarmde hierin andere muziekstijlen in haar fado. Haar tweede album Fado do Norte was de leidraad voor dit programma.
Caminho (2013-2015): Fernando Lameirinhas vierde zijn vijftigjarige jubileumtour met een programma waar Daisy naast andere bekende artiesten voor gevraagd werd.
Uma casa Portugesa (2015- 2017): hommage aan Amália Rodrigues. Een nog nooit in Nederland verteld verhaal over het leven van de fadokoningin Amália Rodrigues.
Balans in mijn fado (2017-2018): hiervoor schreef en componeerde Daisy meer eigen werk en worden fado’s zowel in het Portugees als in het Nederlands gezongen.
10 Anos de fado (2018-2019): in deze jubileum tour blikte Daisy terug op haar 10 jaar als fadozangeres. Hiervoor had ze een keuze gemaakt uit haar uitgebreide repertoire. Zij sloot haar tournee af in het uitverkochte Concertgebouw in Amsterdam met de volgende artiesten als gast: Fernando Lameirinhas, Jan Dulles en Jan Akkerman.

Zangpedagoge:
2002
: Daisy werd als 16 jarige aangenomen op de AVLM (Academie voor de lichte muziek, opgericht door John de Mol senior). Daar leerde ze hoe het is om als artiest op het podium te staan.
2013: Daisy studeerde als zangpedagoge af aan het conservatorium.
Ze heeft haar eigen zangstudio “Cantus” in Alkmaar en geeft muziekles op het Regius college in Schagen.

Sabbatical
2019: Daisy wordt als muziekdocente aangenomen op een vmbo school in Schagen voor 3 dagen in de week en moet 2 jaar lang 1 dag in de week de opleiding voor muziekdocente volgen in Den Haag. Ook moet ze 1 dag in de week stage lopen. Daarnaast geeft ze nog een dag in de week privé zangles.
2020: Van af 1 januari 2020 neemt Daisy Correia een sabbatical, wat haar optredens betreft, om over haar toekomst als zangeres na te denken.